fbpx
Anima

L’art de deambular pel bosc

(leer el post en castellano más abajo)

Ens trobem unes deu persones, la majoria desconegudes. Apaguem els telèfons. El facilitador ens convida a explorar la possibilitat d´estar en grup sense tenir una xerrada social. Ens diu que podem romandre en silenci si ens ve de gust. També ens convida a parlar quan vulguem però només referint-nos a allò que va succeïnt en el moment present.

Passarem un matí en el que tot importa i al mateix temps res no sembla importar, aquest és el seu encant. Tant és que arribem a una destinació, a qualsevol altre o que mai arribem enlloc. L’atenció es dirigeix ​​a allò que es va desplegant moment a moment pel camí. Per a aquell qui és curiós tot són novetats. Quan estàs deambulant pel bosc sempre estàs ocupat, però tens la sensació de no estar fent res en particular. I quan ja ho has fet, alguna cosa nova que apareix. És refrescant i lleuger viure així, encara que només sigui un matí, i aquesta lleugeresa es torna revolucionària perquè és un plaer gratuït en què no consumeixes res.

Comencem caminant una estona. Hi ha invitacions a observar. Aixeco la vista i apareix l’horitzó, llunyà. Mirar l’horitzó m’obre a una sensació espaiosa al meu interior, com una promesa indefinida d’alguna cosa millor que ha de venir. Continuem caminant però ara cada cop més ràpid. Energia i concentració. S’accelera el batec del cor. El bosc a una altra velocitat, endorfines, eufòria. Després parem. Hi ha un arbre de molt fàcil pujada, hi cabem tots. Pugem. Romanem una estona dalt de l’arbre. Semblem primats…de fet ho som.
Una altra invitació a observar, ara a és una petit liquen, tanco tota l’atenció sobre ell i l’observo en detall. És com un bosc en miniatura Quina reverberació té dins meu observar aquest petit liquen? S’obre en mi quelcom íntim i recollit, molt diferent de la sensació gairebé heroica de mirar l’horitzó. Apareix un cert l’instint de cuidar, propi de tots els mamífers. Ara m’adono que fa molt de temps que no em connectava a aquest sentiment.

El facilitador ens proposa alguns exercicis corporals senzills i harmònics acompassats amb la respiració. M’adono de l’enorme diferència que hi ha entre practicar-los aquí o fer-ho tancat en una sala de la ciutat. Ara caminem mirant a terra i observem com de sobte canvia l’ecosistema, ja no hi ha fulles de faig sinó una barreja d’agulles de pi i altre tipus de fulles. És com si haguéssim entrat a una altra habitació del bosc. Tot sembla més regirat,amb més biodiversitat, una mica caòtic, com un poble mediterrani. La sensació és molt diferent de la de la fageda continental, més ordenada.
Mai m’havia adonat de com de variades i colorides poden ser les meves experiències interiors quan estic realment atent. Tot són novetats, no hi ha avorriment.

Ara cadascú busca un racó per estar tot sol, meditant si li ve de gust o tan sols assegut una estona. Descobreixo que es pot estar amb un mateix i al mateix temps sentir-se acompanyat. Em recorda la imatge de les vaques pasturant tranquil·lament en un prat. Mantenint una certa distància, però sense separar-se del grup. Al seu aire però recolzades pel grup. Penso si potser l’únic truc per tenir relacions sanes amb les persones podria ser saber a quina distància estar a cada moment, saber quan allunyar-se i quan acostar-se.
Després arribem al rierol. L’aigua sembla perseguir petits trossos de vegetació, atrapar-los amb el seu glu-glu-glu per després deixar-los a la riba uns metres després. El riu és pur joc, entre centelleigs, murmuris i remolins. El facilitador ens explica que la càrrega elèctrica de les partícules de l’aire a prop dels rius és més negativa. Aquests ions negatius fomenten la claredat mental i la sensació de benestar. Sembla que és el moment d’incrementar el coneixement i ara aprenem a distingir entre tres tipus de pi que han crescut junts. M’agrada aprendre alguna cosa nova però que sigui la informació justa per tal que la pugui retenir, no més.

Mirem el sol, que no surt per l’est sinó pel nord-est perquè som a l’estiu. Fa només 8 minuts el fotó que ara escalfa la meva cara era allà dalt al Sol, a 150.000.000 km de distància, sembla increïble.
Recollim móres i ens les mengem. Després ens descalcem una estona i caminem amb els peus nus sobre la terra. Si em relaxo res punxa, si vaig amb por tot sembla punxar. Intentem caminar sense fer cap soroll, com els gats. Sento que m’arrelo a la terra. Ara, des d’aquest silenci, el facilitador ens convida a descobrir quants ocells podem comptar sense veure’ls, només escoltant.
Caminem en silenci. És estrany i alhora reconfortant. En aquest silenci sento una agradable empatia cap a tot el grup. Som com una tribu caminant per la selva. Al final ens vam asseiem en cercle. Qui vol compartir, comparteix. Qui no vol compartir, no comparteix. Algú explica com allò que és salvatge l’omple d’energia. Una noia canta espontàniament una cançó. Caldrà repetir.

………………

Nos encontramos, unas diez personas, la mayoría desconocidas. Apagamos los teléfonos. El facilitador nos invita a explorar la posibilidad de estar en grupo sin tener una charla social. Nos dice que podemos permanecer en silencio si nos apetece. También nos invita a hablar cuando queramos pero solo cuando la palabra esté conectada al presente, solo de lo que experimentemos durante el encuentro.

Pasaremos una mañana en la que todo importa y al mismo tiempo nada parece importar, este es su encanto. Lo mismo da que lleguemos a un destino o a cualquier sitio, o que nunca lleguemos a ninguna parte. La atención se dirige a lo que se va desplegando momento a momento por el camino. Para el curioso todo son novedades. Siempre estás ocupado pero tienes la sensación de no estar haciendo nada en particular. Y cuando ya lo has hecho, algo nuevo que aparece. Es refrescante y ligero vivir así, aunque solo sea una mañana, y esta ligereza se vuelve revolucionaria porque es un gozo gratuito en el que no consumes nada.
Empezamos caminando un rato. Hay invitaciones a observar. Levanto la vista y aparece el horizonte, lejano. Mirar el horizonte me abre a una sensación espaciosa en mi interior, como una promesa indefinida de algo mejor que está por venir. Continuamos caminando pero ahora cada vez más rápido. Energía y concentración. Se acelera el latido del corazón. El bosque a otra velocidad, endorfinas, euforia. Después paramos. Hay un árbol de muy fácil subida, cabemos todos. Subimos. Permanecemos un rato en él. Parecemos primates…de hecho lo somos.
Otra invitación a observar, ahora a es un pequeño musgo, cierro toda la atención sobre él y observo su detalle. Es como un bosque en miniatura ¿Qué reverberación tiene en mi interior observar un pequeño musgo? Se abre en mi algo íntimo y recogido, muy diferente a la sensación casi heroica de mirar el horizonte. Aparece un cierto el instinto de cuidar, propio de todos los mamíferos. Ahora me doy cuenta de que hace mucho tiempo que no me conectaba a este sentimiento.
El facilitador nos propone algunos ejercicios corporales sencillos y harmónicos acompasados con la respiración. Me doy cuenta de la enorme diferencia que hay entre practicarlos aquí o hacerlo encerrado en una sala de la ciudad.
Ahora caminamos mirando al suelo y observamos como de repente cambia el ecosistema, ya no hay hojas de haya sino una mezcla de agujas de pino y otro tipo de hojas. Es como si hubiéramos entrado en otra habitación del bosque. Todo parece más revuelto y con más biodiversidad, un poco caótico, como un zoco mediterráneo. La sensación es muy diferente a la del hayedo continental, más ordenado. Nunca me había dado cuenta de la variedad y colorido de mis experiencias interiores cuando realmente presto atención. Todo es novedad, no cabe el aburrimiento.

Ahora cada uno busca un rincón para estar a solas, meditando si le apetece o tan solo sentados un rato. Descubro que se puede estar con uno mismo y al mismo tiempo sentirse acompañado. Me recuerda la imagen de las vacas pastando tranquilamente en el prado. Manteniendo cierta distancia, pero sin separarse del grupo. A su aire pero arropadas por el grupo. Pienso si quizás el único truco para tener relaciones sanas con las personas seria saber a qué distancia estar en cada momento, saber cuando alejarse y cuando acercarse.
Después llegamos al riachuelo. El agua parece perseguir pequeños trozos de vegetación, atraparlos con su glu-glu-glu para luego dejarlos en la orilla unos metros después. El río es puro juego, entre centelleos, destellos, susurros y remolinos. El facilitador nos explica que la carga eléctrica de las partículas del aire cerca de los ríos es mayormente negativa. Estos iones negativos fomentan la claridad mental y la sensación de bienestar.
Parece que es momento de incrementar el conocimiento y ahora aprendemos a distinguir entre tres tipos de pino que han crecido juntos. Me gusta aprender algo nuevo pero que sea la información justa para que pueda retenerla, no más.
Miramos al sol, que no sale por el este sino por el noreste porque estamos en verano. Hace sólo 8 minutos el fotón que ahora calienta mi cara estaba allí arriba en el Sol, a 150.000.000 km de distancia, parece increíble.
Recogemos moras y nos las comemos. Después nos descalzamos un rato y caminamos con los pies desnudos sobre la tierra. Si me relajo nada pincha, si voy con miedo parece pinchar todo. Intentamos andar sin hacer ningún ruido, como los gatos. Siento que me enraízo en la tierra. Ahora, desde este silencio, el facilitador nos invita a descubrir cuantos pájaros podemos contar solo con oírlos.

Caminamos en silencio. Es raro, por inusual, y al mismo tiempo reconfortante. En este silencio siento una agradable empatía hacia todo el grupo. Somos como una tribu andando por la selva.
Al final nos sentamos en círculo. Quién quiere compartir, comparte. Quien no quiere compartir, no comparte. Alguien explica como lo salvaje lo llena de energía. Una chica canta espontáneamente una canción. Habrá que repetir.